HÉ BJORN, WAT SCHRIJF JE NU WEER? – EPISODE 3

NIEUWS UIT HET (SCHRIJVERS)LEVEN VAN PEETERS BJÖRN

DAAR WOONT DE SCHOOLHEKS

De week lijkt nog maar net begonnen, of ze is alweer om. Dat leek vroeger minder het geval, maar hoe ouder ik word (en ik ben nog niet bepaald oud) hoe sneller de tijd lijkt te vliegen. De jongere lezers onder jullie zullen dit waarschijnlijk niet geloven. Een dag lijkt nog heel lang te duren en een maand is haast een eeuwigheid. Maar ik heb soms het gevoel dat als ik me even omdraai, de rest van mijn dag langs het raam ontsnapt en over de haag naar morgen springt.

Niet dat ik ontevreden ben over mijn week.

Gisteren en vandaag heb ik aan een nieuw Op Kot verhaal gewerkt, maar de rest van de week heb ik mezelf geamuseerd met verhalen over De Schoolheks schrijven. Ik heb tot nu toe niet veel kinder- en jeugdverhalen gepubliceerd. Er is Piratenprinses (uit de serie: Avontuur Eiland) en dan is er natuurlijk nog Drie Katjes Op Het dak (een op zichzelf staand boek). De Hartendiefjes verhalen zijn geschikt voor jong en oud, maar niet specifiek voor kinderen geschreven.

De Schoolheks is echt voor kinderen.

In het kort vertellen ze over een groepje kinderen, die een heks op school hebben. Ze komt er in haar kruidentuintje werken, en tovert er zo nu en dan op los. In een van de eerste verhalen laat ze de directeur van de school kwaken (om hem een lesje te leren). Ze tovert ook eens een meisje in een vis waardoor de kleine meid een tijdlang in het aquarium van de klas moet wonen.

Met de schoolheks valt niet te spotten, dat kan ik je wel zeggen!

Oh, en ze komt naar school op een wrattenzwijn dat Schronk heet.

Hoewel ik nog niet veel kinderverhalen uitbracht, heb ik er al vele honderden aan mijn zoontje verteld. Al sinds hij een jaar of twee was (misschien zelfs iets eerder) vertel ik hem bijna dagelijks een verhaaltje. Meestal verzin ik die op het moment zelf. Vaak doet hij een verzoek, en vraagt om over dit of dat te vertellen, en dan doe ik dat. Soms komt het idee spontaan. Het personage van de schoolheks is ontstaan tijdens een wandeling die ik samen met mijn vrouw en zoontje maakte.

We kwamen voorbij een school waar net een nieuw tuinhuis was neergezet.

Mijn zoontje vroeg waar dat huisje voor diende, en ik zei: daar woont de schoolheks.

Sindsdien heb ik vijftien verhaaltjes van de schoolheks geschreven, en alle behalve de laatste drie zijn al door mijn vrouw voorgelezen aan mijn zoontje. Aangezien hij ze leuk vindt, heb ik er vertrouwen in dat ook andere kinderen ze leuk zullen vinden. Vooral diegene die van avontuurlijke verhalen met nogal wat gekkigheid houden. Zoals een wrattenzwijn dat zijn verjaardag komt vieren op school, en een directeur die wegvliegt doordat hij te veel koekjes binnen schrokte.

Ik verzeker je, het was bijzonder leuk om deze verhaaltjes te schrijven.

Vermoedelijk zullen ze ergens volgend jaar te koop zijn. Meer details later!

In mijn blogpost vorige zaterdag was ik wat te voorbarig. Ik zei toen dat het tweede Majoor Maya verhaal – De Archeoloog – de volgende week al zou verschijnen. Deze week dus. Maar het verschijnt pas op 18 september. Oeps! Excuses daarvoor! Bij deze hieronder nog een keer de informatie. Dit keer verschijnt het echt volgende week. Meer bepaald op woensdag.

Hieronder heb je nog een keer de cover en de flaptekst.

Een van ‘s werelds meest verwoestende oorlogen houdt de wereld in zijn greep. Europa kreunt onder het juk van de Duitse bezetters. Majoor Maya riskeert haar leven om de Nazi’s in het geheim te bestrijden. Sabotage, spionage, ontvoering, alle middelen zijn goed om de vijand te schaden. Met onschuldige burgers in de buurt valt dat niet mee, maar de bikkelharde Majoor Maya geeft nooit op voordat de missie is volbracht

In DE ARCHEOLOOG gaat Majoor Maya aan boord van een passagierstrein om een belangrijke opdracht uit te voeren. De trein wemelt van de Duitse soldaten, en ze moet rekening houden met de vele burgers die met de trein meerijden. Maar het ziet er niet naar uit dat Maya haar missie zonder bloedvergieten zal kunnen voltooien.

KORTVERHAAL (Actie / Avontuur)

Daarmee is deze blogpost weer stilaan ten einde.

De volgende drie Majoor Maya verhalen zijn al geschreven, maar er moet nog het een en ander gebeuren voor ze gepubliceerd kunnen worden. Daar zal ik me na het middageten nog even mee bezighouden. En daarna begint voor deze schrijver ook het weekend. Ze geven mooi weer mogen dus tijd om eens na te denken over een eventuele uitstap. Misschien de Zoo van Antwerpen?

Ik wens jullie allemaal een heel fijn weekend, lieve lezers.

 

PS: Geen van de strandhutten op de foto is mijn strandhut. Maar als mijn vrouw geen vaste baan had, dan woonde ik waarschijnlijk in de middelste. Dankjewel aan mijn vrouw om met deze schrijver te trouwen, en om voorlopig nog even haar vaste baan te behouden!

 

FOTO: HerrBullermann | Depositphotos.com